fredag 16 april 2010

Vuxendop / Barndop

Hej på er alla!
Idag vill jag ta mig tid att svara på en fråga som jag fått av er läsare.
"En annan sak. Kan man ställa frågor här eller?
I sånt fall undrar jag lite över detta med dop.
Vissa människor, inte minst förr, har blivit döpta i kyrkan som barn eller nyfödda och sånt. Vissa menar att det dopet räcker, andra att man måste döpa sig som vuxen annars gäller inte dopet för att barn inte förstår vad dopet är för något.
Har du nåt att säga om detta?
Tror jag hört en tredje variant, nämligen att om man döper sig igen som vuxen så felar man för att man då ogiltigförklarar barndopet och då Guds vilja.
"
Bibelställen som talar om dop kan du läsa längre ner. Jag vill börja med att säga att jag inte vill såra någon med de ord jag säger. Jag vill försöka att ge en så korrekt bild som möjligt av dopet utifrån bibeln.
Bibeln talar om ett dop, den talar om att du först ska tro och sedan bli döpt, den talar om att de gick ner i vattnet och om att Jesus steg upp ur vattnet när Han blivit döpt.
Bibeln talar om att dopet är en naturlig följd av att man beslutar sig för att tro och följa Jesus. Det gamla livet blir begravt nersänkt i vattnet, för att symboliskt uppstå ur vattnet, fri från den makt synden haft över dig, du blir fri att leva för Jesus.
Bibeln talar visserligen om att hela hus blir döpta, detta vill jag inte bortse ifrån, men samtidigt så talar den om att man först måste tro och om att man går ner i vattnet. Jesus kallar barnen till sig, och Han välsignar dem.
"Man bar fram små barn till Jesus för att han skulle röra vid dem. Men lärjungarna visade bort dem. När Jesus såg det blev han upprörd och sade till dem: "Låt barnen komma till mig och hindra dem inte! Ty Guds rike tillhör sådana. Amen säger jag er: Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in." Och han tog upp dem i famnen och lade händerna på dem och välsignade dem." Mark. 10:13-16
Jag vill således inte förakta barndopet, jag menar att man skulle kunna se det som att man välsignar barnet, att det ska gå bra för det och att det ska komma på rätt väg i livet. Det är därför man i frikyrkorna oftast inte döper barn utan välsignar dem istället.
Således vill jag inte kalla barndopet för ett frälsningsdop, utan mer som en barnvälsignelse, eftersom ett spädbarn inte väljer att tro.
Därav vill jag påstå att du inte förnekar Gud genom att låta döpa dig som vuxen, eftersom barndopet mer är en välsignelse än ett reningsdop.
Vill avsluta med bibelns ord:
"Och nu, varför tvekar du?
Stå upp och låt dig döpas och tvättas ren från dina synder och åkalla hans namn."
Känner du inte Jesus, så har du möjligheten att börja göra det idag. Länken här leder till "Frälsningsbön", klicka på den och läs den med ditt hjärta, den hjälper dig att söka Gud och att öppna ditt hjärtas dörr. Jesus älskar dig och vill uppenbara sig för dig!
Gud välsigne dig! / Johan
Läs bibelställen på länken här under.
Vad säger bibeln om dop?

10 kommentarer:

Marie sa...

Kan vara bra att påpeka att själva frälsningen i sig inte är beroende av dopet. Rövaren som hängde brevid Jesus vid korsfästelsen hade ingen tid att bli döpt, men ändå skulle han vara med Jesus i paradiset samma dag.

Dopet visar beslutet att följa Jesus. Vid barndop kan barnet självt naturligtvis inte bestämma sig för att följa Jesus. Det är därför kyrkor som döper spädbarn senare har undervisning som avslutas med konfirmation då man får tillfälle att bekräfta dopets innebörd (jämför med engelskans confirm=bekräfta). Bibeln talar inte om dop av spädbarn, men OM man är av den traditionen får man ändå ett tillfälle att verkligen välja sitt dop och det sker vid konfirmationen.

Katolska kyrkan har en annan variant som bygger på att den är den enda sanna och ursprungliga kyrkan, byggd på aposteln Petrus. (Enligt deras tro, inte min). Prästämbetet har mandat från sin kyrka som i sin tur har mandat från Jesus själv genom det han sa till Petrus, att genom barndopet frälsa barnet. Andedopet sker, vad jag förstår, också i det dopet enligt Katolska kyrkan.

(Och jag säger dig att du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka, och dödsrikets portar skall aldrig få makt över den. Jag skall ge dig nycklarna till himmelriket. Allt du binder på jorden skall vara bundet i himlen, och allt du löser på jorden skall vara löst i himlen." Matt 16:18-19)

Vill inte skriva för långt, men på något sätt förmedla att dopet är till för oss och inte för Gud. Han behöver det inte, men vi behöver en tydlig handling, ett avstamp, en markering där vi själva vet att där och då beslutade jag mig att följa Jesus. Man behöver alltså inte gå runt och vara rädd för att ha gjort fel genom att vara döpt med "fel dop" eller döpt "för många gånger".

Sanningen skall göra dig fri! sa...

Hej Marie!
Ja, frälsningen är skild ifrån dopet, frälsning sker genom hjärtats tro och munnens bekännelse.
Vad jag kan se, undervisar bibeln om att dopet är ett naturligt steg som följer frälsningen.
T.ex. Hovmannen säger till Filippus, "Här finns vatten, vad hindrar att jag blir döpt?" Svaret var inget. Han hade tagit emot Guds ord i sitt hjärta och trodde på det, Han trodde på Jesus, och bekännde att han gjorde det, både med munnen och genom att låta döpa sig.
Så dopet för mig blir både en bekännelse, ett beslut och ett sätt att helt bli befriad ifrån sitt gamla liv.

Marie sa...

Håller med totalt. Jag ville bara understryka att man inte behöver vara orolig för att ha gått och blivit döpt på "fel sätt". Bibelns dop är ett dop som följer direkt på beslutet att följa Jesus, men om man varit med om en annan variant betyder inte det att det är ogiltigt. Det vet man i sitt hjärta.

Därav praxis i en del frikyrkoförsamlingar, bl. a Livets Ord, att man accepterar barndopet som grund vid medlemsskap även om församlingen bara utövar vuxendop och inte barndop.

Andreas sa...

Detta med dop. Ja det du säger Johan, det låter ju ganska bra och naturligt. Att man först tror, sedan döper sig och inget konstigt med det, punkt.

Men frågan verkar inte vara klar ändå ute bland kristna. Vissa säger en sak, andra en annan, men det tror jag ni vet. Man blir ju förvirrad då ju, när man får olika bud.

Men vet du, jag tror att folk tänker för långt, man ska nog hålla saker och ting enkelt istället.

Men om jag säger så här: Om man börjar tro på detta med kristendomen, då går man och döper sig för att visa att man är kristen, har jag fattat det rätt då?

Såg en annan sak också, det 'Marie' här tog upp nu, om dop och andedop. Vad är det för skillnad på dop och andedop då? (fast jag kan ha hört nån förklaring på detta förr, men kommer inte ihåg riktigt).
Okej Johan, har du fått lite sol på näsan i dagarna då? Ja det har ju varit sånt väder.

Sanningen skall göra dig fri! sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Marie sa...

"Men vet du, jag tror att folk tänker för långt, man ska nog hålla saker och ting enkelt istället."

SÅ SANT! :)

Sanningen skall göra dig fri! sa...

Hej Andreas!
Ja, idag är det inte mycket sol, men igår hamnade åtminstone några strålar på näsan! Vitsipporna har kommit fram nu också.

Marie; Ändrade min kommentar, skall göra den enkel.

När det gäller dopet, så är det en naturlig följd av att man tror på Jesus, ett beslut inför Gud att följa Honom.

Jag är medveten om att synen på dopet varierar, det viktigaste är att man är överens gällande en sak;

Grunden att Jesus älskar oss, att Han dog för oss, att Han förlät oss våra synder och att Han uppstod igen. Jesus är enda vägen till Gud.
Om någon säger något annat, så grundar han inte sig på bibeln!

Andedopet kommer jag ta upp snart.

Gud välsigne er! / Johan

Sanningen skall göra dig fri! sa...

Fick denna länk av en vän, den tar upp frågan barndop / vuxendop, ville dela den här.
Dagen.se - Samfund ändrar sig om dopets roll
I artikeln skriven av Carl-Henric Jaktlund, uttalar sig bl.a. Livets Ords pastor Ulf Ekman.
Artikeln är skriven; 18/12-2008

Sanningen skall göra dig fri! sa...

Testar igen
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=161270

I värsta fall får ni kopiera och klistra in adressen.

Anonym sa...

Jag dopte mig som vuxen i svenska kyrkan. Jag fick vatten bara på huvudet som barndop. Jag vill dopa mig igen och sänka ner mig i vatten med en pastor. Är det synd att dopa mig igen som vuxen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...